-->

Bilgi Yönetiminde Öncü Oluşum

Bilgi Yönetiminde Öncü Oluşum

Yayınlanan tüm içeriği görebilmeniz için e-posta aboneliği yapmanız gerekmektedir..

4 Mart 2016 Cuma

KOSGEB Desteği Nasıl Alınır?


Bilindiği üzere güncellenen KOSGEB destekleri sonrası özellikle bir iş fikri olan ancak desteğe ihtiyacı olan girişimcilerde bir hareketlenme ve başlama ihtiyacı ortaya çıktı. Ancak bu konuda özellikle desteğin nasıl alınacağı, bunun için izlenmesi gereken adımları, desteklenen sektörleri vb. bir çok konuda karmaşa yaşanmakta. 

KOSGEB özellikle AR-GE, inovasyon kabiliyeti olan, farklılık ortaya koyan girişimcileri desteklemekten yana.. Bunun için de iyi bir "iş planına" sahip olmanız ve bunun özümsemeniz gerekiyor. 

Hükümetin son düzenlemelerle birlikte KOSGEB hibe oranını artırarak 50.000 TL'ye, kredi miktarını ise 100.000 TL'ye çıkarması kendi işini kurmak isteyen girişimci adaylarının harekete geçmesini sağladı. Peki, bu destekten faydalanabilmek için neler yapmalı? İşte bu sorunun cevabını bir kaç püf noktasını sizlere aktararak anlatmaya çalışacağım. 

Öncelikle KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Kurslarına katılarak kursu başarıyla bitirmeniz gerekiyor. Bunun için bulunduğunuz ildeki KOSGEB birimine başvurabilir veya belediye, ticaret odaları gibi kurumların açtığı kurslara katılabilirsiniz. Kurs sonrası kendi işini kuran gençler (artık sadece gençlere değili herkes bu destekten faydalanabiliyor) KOSGEB tarafından sağlanan hibe ve kredi destekleri ile kurdukları işlerini daha hızlı ve güvenli büyütme imkanına sahip oluyor. 

Uygulamalı Girişimcilik Kursu 70 saat süren bir programdan oluşuyor. Bu programı başarıyla bitirerek sertifikasını alan girişimciler şirketlerini kurmaları ve mülakata girmeleri gerekiyor. 

AMAN DİKKAT!

KOSGEB onlarca sektörden bir çok iş alanına iş yapacak girişimcilere destek sağlarken, girişimcilerin farkındalık ortaya koymalarını tavsiye ediyor. E-Ticaret sitesinden, restoranlara, büfeden, çay bahçeleri gibi yüzlerce alandan iş yapacak girişimciler KOSGEB desteklerinden faydalanabiliyor. Ancak yazımızın başında da belirttiğimiz gibi KOSGEB inovasyona ve yenilikçi iş fikirlerinin desteklenmesini daha çok tercih edilme sebebi.. Bununla beraber iş fikrinizin KOSGEB tarafından desteklenen sektörler içerisinde olması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. 

İŞ FİKRİM DESTEKLENEN SEKTÖRLER ARASINDA MI?

Genel olarak ise bu konuda Bakanlar Kurulunun belirlediği Desteklenen Sektörler bulunmaktadır. Bu sektörler dışında kalan sektörler KOSGEB Desteklerinden faydalanamamakta.. İş fikrinizin desteklenen sektörler arasında olup olmadığını buradan inceleyebilirsiniz. 

Proje fikrinizin reddedilmemesini istiyorsanız proje fikrinizin desteklenen sektörler arasında olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin "Eğitim", "Tarım-Hayvancılık", "Sigorta" gibi sektörlere destek alamazsınız. Desteklenmeyen sektörlerin tamamına bakmak için buraya tıklayabilirsiniz. 

HIZLI BİR ŞEKİLDE HİBE VE KREDİ NASIL ALIRIM? 

Yukarıda yazdığımız bilgiler ışığında hızlı bir şekilde hibe ve kredilerden nasıl fayalanabileceğinizi şöyle özetleyebiliriz. 
  1. İlk olarak KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlamanız gerekmekte
  2. Kursu başarı ile tamamlayarak şirketinizin kurulum işlemlerini tamamlamanız ve iş planınızı hazırlamanız gerekiyor. 
  3. İş planınızı hazırladıktan sonra 3 uzmandan oluşan KOSGEB kuruluna iş planınızı anlatmanız gerekiyor. 
  4. Kuruldan "Olur" almanız halinde 50.000 TL hibe ve 100.000 TL lik kredi almaya hak kazanıyorsunuz. 
Aldığınız bu desteklerin oranı ise;

BUNLARA DİKKAT EDİN!!

KOSGEB desteklerine başvurmadan önce dikkat etmeniz gereken püf noktaları ise;
  • Desteklerden faydalanabilmeniz için hali hazırda bir işletmenizin veya ortaklığınızın olmaması gerekiyor.
  • Son 1 yıl içerisinde herhangi bir şirket açılış / kapanış yapmamanız gerekmekte
  • Yine girişimci Bağ-Kur primlerini kendi kuracağı işletmesi üzerinden yatırması gerekmekte. Yani hem bu desteklerden faydalanıp hem de başka bir şirkette çalışan olarak görünmeniz mümkün değil.
DOLANDIRICILARA KARŞI DİKKATLİ OLUN...

KOSGEB Destekleri ve eğitimleri ücretsiz olarak verilmektedir. 


Eğitim ve destekleri için ücret karşılığında proje hazırlanması konusunda cep telefonlarına KOSGEB tarafından hiçbir şekilde mesaj gönderilmemektedir. 

KOSGEB hiçbir danışman firma ile bir hizmet anlaşması yoktur

Bu konu uzun zamandan beri art niyetli kişiler tarafından istismar edilen ve maalesef birçok kişinin hayallerini yıkan kişi, kurum ve firmalar tarafından oldukça sık bir şekilde kullanıldı. Kendisini KOSGEB ile iletişim halinde olduğunu, projenizin kesin bir şekilde onaylanacağını, tanıdıkları olduğunu söyleyen kişi ve firmalardan mutlak bir şekilde uzak durmanız gerekmekte. Zira bu konuda KOSGEB de gerekli uyarıları yapmaktadır. 

Elbette bu danışmanlık desteği alamayacağınız veya bu konuda hizmet veren kişi ve firmalardan faydalanamayacağınız anlamına gelmemekte. Buradaki püf nokta ise çalışacağınız kişi veya firmaların konusunda uzman olması bilgi anlamında yetkinliğinin bulunması ve size prosedür, işleyiş, gerekli evrak vb. konularda yönlendirici olabilmesidir. Bunun dışında projenizi en uygun ve ideal bir biçimde hazırlayabilmesi de önemli bir noktadır. 

Sonuç olarak girişimci ruhunuzun her daim genç, dinamik ve enerji dolu olması temennisiyle.. 

Sağlıcakla kalın. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.

Designed By KaiZen